Súd označil kapitána Costy Concordie za nespôsobilého

17.05.2012 Celý región

Rím 16. mája (TASR) - Najvyšší taliansky odvolací súd dnes rozhodol, že kapitán Francesco Schettino nebol spôsobilý, aby riadil výletnú loď Costa Concordia, ktorá 13. januára stroskotala pri toskánskom ostrove Giglio. Nešťastie si vyžiadalo najmenej 30 životov.

Podľa verdiktu kasačného súdu Schettino preukázal len "málo pružnosti pri výkone veliacich funkcií a pri nesení zodpovednosti za bezpečnosť jemu zverených osôb." Súd pripojil toto zdôvodnenie k rozhodnutiu o predĺžení Schettinovho domáceho väzenia.

Podľa súdu Schettino nedokázal zaistiť bezpečnosť cestujúcich, ani zvládnuť krízovú situáciu po náraze lode na útes. V prípade, že by sa mu opäť zverilo vedenie plavidla, mohlo by opäť dôjsť ku katastrofe, uvádza sa v rozhodnutí kasačného súdu.

Costa Concordia narazila na skalu pri ostrove Giglio, údajne v dôsledku chyby kapitána a ďalších členov posádky. Schettina obviňujú z toho, že zaviedol loď nebezpečne blízko k pobrežiu. On však tvrdí, že útes, na ktorý Costa Concordia narazila, sa nenachádzal na jeho navigačnej mape.

Vyšetrovatelia ho tiež obviňujú z neskorého začiatku evakuácie 4200 cestujúcich a členov posádky a z predčasného opustenia lode v čase prebiehajúcich evakuačných prác. V súvislosti s tragickými následkami nehody čelí obvineniam z viacnásobného zabitia.
 

Vyberte región